WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Monday, January 10, 2011

MARI BELAJAR DIALEK KELANTAN

hok sengoti

Laghe tok serupo denge suroh,

Hok comey bakpo duk pakat kato hudoh,
Saye sohh doh laeng denge beci,
Jerok mamey tok serupo denge jerok celagi.
Takot.. ado keno mengeno denge ketar gegar,
Serupo dahago ado sabit denge lapar,
Ngiga sebenarnyo ada sabit denge kemama,
Selok tak dok bezo denge tok kaba.
Sapo kato buluh tu galoh,
Sapo kato tekeng tu tok bekekoh,
Naka laeng sikit denge jahat,
Dawa pun oghe duk pangge krawak.
Kalu tunggo tok serupo turuh pagar,
Sengotilah tolo tok srupo denge panda,
Lagu mana gadoh, belah tu jugoklah lorat,
Toksohlah wak loloq tok kena hok mano dakak Hok mano krabak.
Demey tok keboh bezo denge leloh,
Senyung semeweh tok serupo denge sengeh,
Baling tu laen denge kipah angin,
Bereng.. abe sikit jah pado kerah keng.
Kito tok leh wak tok tetu kalu,
Oghe serabuk ngeleh kito tok tahu,
Kito duk ralit berembah badi cah keting,
Oghe laeng gi seruh-serah.. Kito duk pakat reboh teguling.
Ulat kekek jange wi tuka denge ulat belucah,
Jale bejeket jange kato srupo denge hungga derah,
Kalu karak buleh lagi kito peteri,
Hok gelonggong lagu mano pakat kato tokleh nok isi?
Payoh sengoti nok bekecek nok bekiro
Culah lagu laeng tok srupo denge celiko
Payoh jugk nok bezo mano lakoney mano sandiwaro
Hok sengotinyo, manih leting tu belung tetu ibu gulo!
Lim Swee Tin

Malam ni agak lewat sedikit tidur. Teringat hasrat untuk serach perkataan HOK SENGOTI di google. Tiba-tiba saya ketemukan dengan sebuah puisi lewat karya penulis tersohor Lim Swee Tin tentang Hok Sengoti. Tapi taklah dia bercerita tentang blog saya. Hehe. kawan-kawan boleh faham ke bait-bait dialek kelantan tu?? Kalau boleh ambil satu ayat dan terjemahkan dalam komen ye. Nanti saya tengok betul atau salah. Tapi takut juga kot saya sendiri yang tak faham.
Prof Madya Dr Lim Swee Tin lahir di Kelantan pada 26 September 1952. Pada 1988-1992, beliau melanjutkan pengajiannya di Universiti Putra Malaysia (UPM) bagi Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Pengajaran Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Pertama sebelum meneruskan perkhidmatan di Negeri Sembilan dan Selangor selama 10 tahun lagi sebagai guru. Pada 1996-1999, beliau melanjutkan pengajian bagi memperoleh Ijazah Sarjana Sastera (M.A) dan 2000-2005 di peringkat Doktor Falsafah (Ph.D). 

Nota kaki Imanshah:
Bangga melihat seorang warganegara Malaysia yang bukan berbangsa Melayu tetapi begitu cekal dan gigih memperjuangkan bahasa ibunda. 


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

86 GENTA RASA:

sissyira said...

salam

cikgu jom meriahkan bloglist ni

http://www.sissyira.com/2011/01/bloglist-rabbit-dan-bunny-comot.html

mie said...

uihh!!!
meme xpahe gapo..
ehehee

IMANSHAH said...

@sissyirainsyaallah, petang sikit kot..pagi banyak kelas

IMANSHAH said...

@mie

haha sepatah haram pun tak pehe?

Afida Anuar said...

Aaaaa banyak benar dok pehe ni shah...huhu

Oasis said...

dikir barat ko sajok tu?

E.d.Y said...

pening kepala aku kalau org kecek klate dgn aku..dulu reti jugak la cakap sikit, sbb romate masa kat U org kelantan, tp skrg dah xreti..haha

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih atas kembara ziarah maya”

Kawe mapuh kerah tak paham sebutir habuk... Guane... kawe dok pas lgi blaje kecek klate... demo ajak kawe baca gapo dia...puisi Lim swee tim...

Lim Swee tim ni yang bedikir dok

ijatnuar87 said...

hehehhe...terbaik la puisi nih...separuh paham,separuh lagi blur...bhasa kelantan & terengganu ni dekat2 jek,jadi banyak la yg phm,hehehhe

Jale bejeket jange kato srupo denge hungga derah,
Kalu karak buleh lagi kito peteri,
Hok gelonggong lagu mano pakat kato tokleh nok isi?

jalan berjingkit jangan kata serupa dengan berlari cepat,
Kalau berkarat masih boleh dipateri,
Lubang macam mana yang cakap tak leh nak diisi....

pling suker 3 ayat nih,hehehe

mR.sYaH said...

ada yg pehe.. ada yg xpehe.. hehe..

::FAIZ FARISH:: said...

aku ada kawan org klantan, susah nak faham dia kata apa....

sahromnasrudin said...

bagus nie..nnti kalau aku pi kelantan, leh praktis

Ujang9897 said...

poning palo den

gadisBunga said...

nak try yg ni:

Baling tu laen denge kipah angin

maksudnye: baling tu lain dgn kipas angin.

kan kan kan? ngeeee

Amy Syaquena said...

uish sukanya entry nie..amy tak tahu kecek nie..

NICK IRFAN said...

langsung aku xphm tapi kan bila baca ko tulis ni tiba2 rasa mcm aku ni org kelantan plak? hehe

IMANSHAH said...

@Afida Anuar tokke sepatah pun dok pehe

IMANSHAH said...

@Oasis

lim swee tin dok reti dikir barat, mungkin ore lain ambik sajak dia buat lirik dikir barat

IMANSHAH said...

@E.d.Y

Haha bakpo mung pening nya, kan esok2 dapat bini ore kelate

IMANSHAH said...

@Afzainizam

haha pandai dah tu, bakpo nya mapuh kerah pulok

IMANSHAH said...

@ijatnuar87

haha jale bedekt tu jalan pelan2

good ala trengganu je, buakn jauh

IMANSHAH said...

@mR.sYaH guano mung org pahang dok pehe kecek kawe

nurkass said...

salam iman..
huhh..pekat betul bahasa tuh..berpusing mata akak membacenyer..hahaha

nabilah_2908 said...

erm...erm...x faham...(^_^)

cuba translate kan 1 per 1.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
MAKAN-MAKAN SEPENA AJL25

Cik SHiNJU said...

Hok Sengoti tu nate gapo?
hehehe..cah keting tu kawe tau pasal pemes lor ni.. :P

Mr.Z said...

ado la pehe skit2.. haha

Ikmal Fayadh said...

okay serius dari dulu saya tak faham, apa kah Hok Sengoti??

nunama said...

tahu yang ni je. yang lain confius. huhu.

"Hok comey bakpo duk pakat kato hudoh,"

Yang comel, kenapa dipanggil hodoh.

Wahahaha~~ Rasanya, part ni, semua faham. Kui3. :)

REPUBLIK N9 said...

Lim Swee Tin... antara tokoh yg gua amat kagumi...

Pn Kartini said...

erm...ada pahee...ada dok pahe nihh..ops!:)

Oasis said...

belik lidoh kawe nok sebut so so

en_me said...

salam senin jerr.. ihiks

Izzah Al-Maliziyyah said...

Assalamu'alaikum WBT cikgu.

"Payoh jugok nok bezo mano lakoney mano sandiwaro
Hok sengotinyo, manih leting tu belung tetu ibu gulo!"

Doh tu, kalu dok ibu gulo.. kawe dokleh kecek nawok.. ngoti ni..tetu anok daro deh!

Tambahan:
1. Tigat ke roomate oghe KB, saing ghapat oghe Tanoh Meghoh Meghe.

2. Segho kawe, Lim Swee Tim ni nama Melayu Klate dia, Hassan ke Hussin toh.

Raji berkata said...

err cikgu bgitaw maksud Hok sengoti jer dh ckup lah

Mohamad said...

Saya selalu doakan orang yang macam Prof Madya Dr Lim Swee Tin nie memeluk islam... mereka tahu semuanya tentang selok belok bahasa dan agama kita tetapi belum ada hidayahnya...

Saya fahamlah sikit2 Imnan, tapi kalau cakap cepat2 susah juga nak memahaminya..

IMANSHAH said...

@::FAIZ FARISH::Haha lama2 kalau dah tidur sebantal tu kau fahamlah nanti

IMANSHAH said...

@sahromnasrudinBuleh2, mung nok g bila lagi tu awe??

IMANSHAH said...

@MohamadInsyaAllah, moga beliau diberi hidayah..alhamdulillah kalau boleh cakap sikit2 tu kira ok le

IMANSHAH said...

@Raji berkataHok Sengoti tu maksud yang betul/benar

IMANSHAH said...

@Izzah Al-MaliziyyahBagus2, sudah boleh carik bakal suami orang negeri Cik Siti Wan Kembang

IMANSHAH said...

@en_meLama menghilang en_mi

IMANSHAH said...

@Oasisbelik bakpo gak, kita sama oghe kelate, sama2 make budu

IMANSHAH said...

@Pn KartiniHaha ok lah tu, bukan senang orang sarawak nak faham kita, kita pun bukan senang nak faham orang sarawak

IMANSHAH said...

@REPUBLIK N9Aku juga kagum dengan nya

IMANSHAH said...

@nunamaBrtoi2, tepat sekali

IMANSHAH said...

@Ikmal FayadhYang betul/benar

IMANSHAH said...

@Mr.Z
Alhamdulillah, kira ok tu, bagi 10 markah

IMANSHAH said...

@Cik SHiNJUHok Sengoti tu nate rimau..hehe, maksudnya Yang Betul/benar

IMANSHAH said...

@nabilah_2908Mati la ambo nak translate sumo gak

IMANSHAH said...

@nurkassHaha pusing ke, sabaq2

IMANSHAH said...

@NICK IRFANMaknanya jodoh hang ngan orang kelantan

IMANSHAH said...

@Amy SyaquenaEH2 bukan lama dah kat kelantan Amy

IMANSHAH said...

@gadisBungaBaling tu ambo dok pehe sangat..mace tokleh masuk je baling ngan kipas tu

IMANSHAH said...

@Ujang9897Haha napa jang poning, makan panadol lorgh

nza said...

ni mek klate mari doh..nok translet ayat hok no satu jah sbb byok sgt weh..hok lain wee ko ore lain la deh.........
'larang tidak sama dgn suruh'

CIK TOM said...

salam mengenai soalan imanshah psl code fanpage fb hilang tue...stepnya;

1)pada fan page fb klik "edit pages"

2)Klik "Add a Like Box to your Website"

3) Yang seterusnya boleh follow up step dalam tutorial ni..bermula dari step 4 dan seterusnya;

http://www.ciktom.com/2010/10/tutorial-cara-buat-fan-page-blog-di.html

slmt mencuba..kl xdpt boleh bgth...tp kat ruangan komen n3 latest ye..

eh tukar domain ker??tahniah :)

IMANSHAH said...

@nza

Haha bagus mek klate kita, takkan klate hilang di dunia

IMANSHAH said...

@CIK TOMTQ Cik Tom, nanti try semula

Kalamhati said...

tu dia..klate sengoti puisi ni..hehe

jeruk mamey meme tok serupo denge jeruk celagi
tp duo2 serupo dari segi sedak!hehe

eszol said...

makeh kawe

panjong gilo

white rose said...

comey = comei...

comei = white rose...




miahahaha...

sissyira said...

salam

wah..walaupun bakal suami ore qalate, daku memang tidak memahami apakah ayat ayat di atas :(

kena cari org ganu ah., snng sikit :D

siti murni said...

tergeliat lidah penang ku..hihi. ada hati jugak nak cuba tadi...tapi tak menjadi lah..

Abd Razak said...

Tak faham saya, cikgu..:)

IMANSHAH said...

@Abd Razak

Salam ustaz, hurm orang sarawak memang tak faham..hehe..kalau kat sarawak lagi banyak dialeknya, lagi saya tak faham

IMANSHAH said...

@siti murni

Salam

alahai fail lah takleh kawen ngan org kelantan

Citarasa Rinduan said...

cikgu
ayu angkat tangan..
sangat tak faham langsung

ajarkan....

IMANSHAH said...

@sissyira

haha, nak orang tganung?saya leh rekemenkan

IMANSHAH said...

@sissyira

haha, nak orang tganung?saya leh rekemenkan

IMANSHAH said...

@white rose

sungguh!! White rose come lote

IMANSHAH said...

@eszol

Haha eh mung ke terror kecek kelate, try lah

IMANSHAH said...

@Kalamhati

Dua2, ambo dok make kak wan oii

IMANSHAH said...

@Citarasa Rinduan

Salam Ayu

Kalu nak belajaq dan cepat faham, Citarasa Rinduan kena pindah dari Kulai jaya ke Kota Bharu lah mek wei

luahfikiran said...

SALAM,
SETAKAT DUA PERKATAAN "Sapo kato" - siapa yang kata.

kak wan said...

Man..,
walaupon dah banyak komen kakwan nok komen jugok ni..
Lim swee tin ni orang gual periuk Pasir mas kan...memang popular sesangat masa kakwan sekolah dedulu..kalau karya kat radio n s/kabo memang di pulun abih.
Iman kenal tak ngan cikgu Eh chok chai chan ..diani pun supo ngan Lim swee tin tu..pakar bahasa (klate)
Kakwan bukan org klate jadi..tapi kacukan ..iman tau tak satu istilah utk org kacukan ...kalau iman ingat memang demo make budu...

IMANSHAH said...

@luahfikiran

Dato' LF

dua kira ok, baik sikit dari tak de langsung

IMANSHAH said...

@kak wan

kak Wan

Kacok kot

ibuintan said...

salam Iman,

Payoh jugk nok bezo mano lakoney mano sandiwaro

memang zaman sekarang dah 'payah jugak nak beza mana lakonan mana sandiwara'

IMANSHAH said...

@ibuintan

Ahah btol tu, susahkan ibu, lakonan depa menjadi sangat

susu said...

Hok sengotinyo, manih leting tu belung tetu ibu gulo!

yg sebenarnya, yg manis tu blm tentu ibu gula

nub said...

ceq pening2..tros high baca tuh..
hahahaha

IMANSHAH said...

@susu

Pandai 10 mark

IMANSHAH said...

@nub

Pening ka, meh makan penedol

Anonymous said...

nice post. thanks.

Eyrna97 said...

salam....
"Hok comey bakpo duk pakat kato hudoh," : yang cantik buat apa nak kte hodoh...
n so on....
ada faham n ada x..tp rse nyer bnyk fhm just x tau nak translate camne..
hehehehhe..:)

aliya triangle loving said...

dAh mAcAm MaSoK nEgErI siAm lAk raSA,,,PeNiM2X bAcA,,,,,

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget