WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Monday, December 20, 2010

RUMAH INI HASIL TITIK PELUH KAMI

Salam buat semua. Cuti-cuti sekolah ni, teringat pula Imanshah pada hari sukan. Korang semua mesti ada kenangan tersendiri di sekolah masing-masing. Kepada warga pendidik mesti hari sukan sekolah saat yang amat meletihkan kerana berminggu-minggu di padang.  Tambah-tambah yang pegang jawatan setiausaha sukan. Anak-isteri pun dah tak kenal sebab kulit bertukar jadi hitam. Pelajar pula tentu seronok dan teruja kerana bermati-matian mengejar pingat emas yang ditawarkan bagi menaikkan rumah masing-masing.


Hari ini, Imanshah nak kongsi kemeriahan hari sukan sekolah Imanshah yang tak banyak sekolah ada, iaitu  hiasan khemah. Di sekolah tempat Imanshah mengajar, hiasan khemah merupakan perkara yang sangat meninggalkan kesan terutamanya pada para pelajar, terutamanya pelajar tingkatan lima. Almaklumlah pada hari inilah mereka beradu kehebatan untuk menterjemahkan segala idea dalam bentuk konkrit. Sepanjang 7 tahun di sini, Imanshah dapat lihat betapa arkitek-arkitek muda ini begitu hebat dalam mempersembahkan idea-idea mereka. Dan hampir setiap tahun, idea yang dipersembahkan adalah berbeza. Jom kita terjah gambar-gambar yang ada dalam simpanan Imanshah. Yang uniknya di sekolah ini, ada enam rumah sukan yang bertanding, dan kami hanya menggunakan nama-nama warna iaitu merah, kuning, biru, hijau, hitam dan putih. Nanti tolong vote yang mana para pembaca budiman rasa paling kreatif.


Ini khemah rumah BIRU. Temanya Istana atau Royal Blue. Merupakan tema wajib setiap tahun. Siap ada mahkota lagi tu.


Bergerak kepada khemah Rumah HIJAU. Temanya rumah tradisional Melayu. Tu langsir sapa depa angkut tu. Haha  jangan tak tahu ayam tu dah jadi arwah dah..


 Haha siap ada kuda lagi tu, begitu kreatif arkitek rumah HITAM. Tema nya apa yek..Zaman Sparta kot..Menarik kan..Seminggu masa digunakan untuk siapkan kuda sahaja.Dan pada hari tersebut, kuda inilah merupakan objek yang paling femes dikerumuni peminat untuk bergambar.


Tak terfikir dek akal. Mereka menggunakan konsep rumah tradisional China. Tulisan Cina tu betul ke idak tu?? Cayalah rumah KUNING.


Rumah MERAH macam tak bertema je.Trademark depa selalunya bulat-bulat yang ada kat dinding.Tapi selaunya rumah merah senang menang sebab tarikan warnanya. Kata orang garang!!


Rumah PUTIH ni selalu kalah hiasan khemah..Kenapa?? Sebab susah nak main dengan warna putih. Kalau putih semua kan nampak macam rumah cat putih. Namun, aku tabik sebab anak-anak muda ini kreatif mengadunkan warna sehingga membentuk rumah Inggeris yang hebat.


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

104 GENTA RASA:

nub said...

btl2..white house mang malang...

tapi time zaman ceq dulu..mnang keseluruhan..perhh 1st time tuh stelah betaon-taon,,,hahha

IMANSHAH said...

Nub

tulah, tak pernah menang khemaah kan..actually untuk sport day white house dah pulun 4 years dah..next year xleh carik makan coz atlit white sudah pupus

Cik Tom said...

comel2nya kaler rumah tue...teringt plk zaman sekolah dulu..rinduuu~

IMANSHAH said...

Haha jom la pg bsekolah balik..haha

eszol said...

black la yg paling cun cikgu!

haha

green da mcm freemason/illuminati da

white hancus

cikgu jgn nak cayalah-cayalah yellow sgt la

bias!

haha

Abu Aiman said...

biru dan hijau memang cantik. Tapi rasanya kuda tu lagi hebat, hehe...

Sepatu Hijau said...

salam


wowo klasik benor.....

kita dulu biasa-biasa saja..

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Sangat kreatif...

Saya suka rumah biru, nampak kemas jer..:)

Afida Anuar said...

Assalamualaikum imanshah..

aikk, ada rumah hitam putih eh? dulu2 waktu sekolah ingat ada 4 warna je. Merah biru hijau dan kuning...

IMANSHAH said...

Eszol

ya2, balack memang hebat..depapun menang

IMANSHAH said...

Eszol

ya2, balack memang hebat..depapun menang

IMANSHAH said...

Abu Aiman

Hurm, kuda tu dah kena sembelih..haha

IMANSHAH said...

Sepatu Hijau

Tulah, klasik kan..sekolah saya dolu2 pun sama gak, ka gak, xda nak hias2 lah

IMANSHAH said...

Abdul Razak..

Org pertama undi biru

IMANSHAH said...

Afida

itulah eniknya kami..tambah lagi hitam putih kehidupan..mujo xde kelabu taik anjing je

kembatolo™ said...

puas hati dapat tengok hasil titik peluh sendiri kan? nice~

IMANSHAH said...

Kembatoto

Tu titik peluh anak2 murid aku..haha

Muhamad Zaki Zafir said...

rase nak naik kuda tu pulak.tp nanti terduduk jatuh.kudanya roboh. :D

mR.sYaH said...

bru tahu ada jugak rumah sukan hitam dan putih.. tp mmg terror betul dorg buat rumah tu..

IMANSHAH said...

Zaki

haha, kuda buat dari polistrin tu..memang robohlah

IMANSHAH said...

Mr Syah

Tulah keistimewaan kami..rasanya susah nak cari sekolah yang ada rumah hitam ngan putih..wahah macam saya lak belajar kat sini..padahal mengajar..kuikui

Amy Syaquena said...

as'salam..

uniknya selalu kalau khemah rumah sukan biasa2 je nie betul2 lain daripada yang lain nie...amy vote pic no 3..

Melor said...

melor pilih warna kuning dulu masa sekolah melor selalu dapat rumah kuning. kat sekolah kita juga meriah pasang khemah ikut warna rumah tgh padang yang luas macam ada funfair gitu.

Ujang9897 said...

rumah hitam best..yang ade kuda..hehe

semua kreatif

zOuL.MzMn said...

saye nak tinggal kat rumah biru tu..cantik!!!..
macam istana plak!

sekamar rindu said...

salam..

kali pertama saya melihat rumah sukan yg begitu cantik....

nurkass said...

wow..mmg kreatif.. sy suka rumah hijau tu..bestnyer suasana kampung..ayam tu yang mahal..

Lelaki Ini said...

wah
kreatif giler2!!!

~Insan Biasa~ said...

hish....cantik belaka. memag x penah jumpa.sk nak buat mcmtu alamatnya cikgunya yg x menang tangan....hermmm

Azmi said...

man aku pilih warna biru..menarik kot..hehe kreatif sunggoh

ALFALORA MOHD MUSTAFA said...

terbaik la ....like like!

sonata anak kancil said...

semua rumah cantik ! tapi saya rasa rumah yang kalah sentiasa ialah rumah.....? rumah apa? RUMAH PUTIH ! betul tak? sebab awal2 dah kibar bendera putih ...mngaku aje le

ibuintan said...

ibu pilih rumah biru,, ibu dari zaman sekolah rumah biru sampai sekarang masih setia ngan rumah biru..

memang kretif mereka ni

wahida said...

paling x suka sukan...sampai sekarang...

Citarasa Rinduan said...

ayu vote rumah hitam..unik gile ada kuda lagi

cikgu..join contest ayu....hehehe..just fun

sahromnasrudin said...

as salam..kelantan dlm kenangan..mmg hebat negeri ko nie huhuhuh

Rozali said...

Assalamualaikum Iman

betul ler
saya tak pernah tenguk mana2 sekolah buat macam tu
mukin tak lama lagi akan merebak ke sekolah2 lain
hai berkedut ler dahi ibubapa murid... he he
saya suka hijau..tardisional...gituu

Wassalam

Kalamhati said...

Mak aih mabeles!huhu
cantik sgt..rajin sungguh anak2 didik imanshah ni..meriah

a'im said...

menarik seyh....tenringat masa zaman sekolah rendah dulu...pernah wat macam ni..huhu

fadzilah said...

saya suka rumah hijau tu...cantik!

sukan memang menyeronokan buat para pelajar...tapi kita sebagai cikgu ni, penatnya nak menguruskannya, petang2 dtg utk latihan rumah sukan, lebih2 lagi kalau jadi ketua rumah sukan...penatnya!!!!!

SiNoMoSa said...

Salam Cikgu Iman,

Waa cantik2 belaka rumah sukan tuh..
Zaman sy dulu, pakai khemah pastu lilit2 belon je hehe

zidEL zhafiz said...

macam istana takeshi la iman..hehe

:Cikgu Akim: said...

sumer bagus..sebab sumer usaha bersugguh2!!tak sabarnya nak posting..ecececec..lambat ag..hehehhe

aiman sanudin said...

black lah paling lawa! :D

Mr.Ix said...

zaman skolah ada 4 warna jer...slalu duk umah hijau....

azana said...

wah....mereka2 ni memang kreatif r.. rumah sukan ada 6, aku dulu 4 je yang kaler basic..

aku suke kaler ijau 2...hehe

Hasrol Nizam said...

cantik2..dulu masa sekolah paling hebat pun rumah hijau buat pintu gerbang guna buluh. tak macam gambar2 kat atas tu :D

♥ manje ♥ said...

salam ziarah

cantiknya dan kreatif khemah tu....

kita dulu rumah merah! rindunya zaman sekolah ~

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

cantik rumah..jual sebijik ..

Pn Kartini said...

salam:)

wow!!memang kreatif lagi inovatif niii..:):)

tak pernah tgk umah2 seglamer tuu:)

darkbatman said...

rumah biru cantik.nampak smart.hee

nunama said...

of cos biru!!
hehe. forever biru. :)
selalunya, pasukan biru menang kat sekolah saya.

shfqemir said...

jambu betul khemah Redhouse. haha

IMANSHAH said...

amy

rumah hitam ye...tahniah pilihan yg tepat

IMANSHAH said...

melor

saya lak selalu dapat rumah merah, sampai sekarang depa bagi rumah merah

IMANSHAH said...

ujang

memang best pun, kalau bawak kuda betoi nanti dah hilang kekreatifan mereka

IMANSHAH said...

zoul

ahah, rumahnya dah musnah dah...habis je sukan kekdahnya dibuang semua..hanya tinggal gambar sahaja

IMANSHAH said...

sekamar rindu

saya pun menjejak kaki ke alma mater ini sy banyak blajar benda baru

IMANSHAH said...

kak nurkas

memang bercirikan kampung temanya...ayam tu dah buat gulai

IMANSHAH said...

lelaki

ahah, thanks singgah

IMANSHAH said...

insan biasa

apa salahnya kalau nak aplikasi kat sk...

Guru2 sk saya tahu memang kreatif dan rajin

IMANSHAH said...

azmi

ramai juga yg berkenan tengok rumah biru

IMANSHAH said...

Alfalora


memang terbaik dari ladang

IMANSHAH said...

kak sonata

betul putih kalah..tapi bulan sebab selalu angkat bendera putih..kalah sebab nak main warna tu susah

IMANSHAH said...

ibuintan

nampaknya bertambah lagi peminat istana biru itew

IMANSHAH said...

wahida

alahai..en hubby mesti minat sukan..bukan namanya budak star kalau xminat sport

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

i looiikke~~

IMANSHAH said...

ayu,

wah dah ada contest sndiri...nanti sy jenguk..la xdapt atas masalah yg xdpt dielakkan...nipun on9 via hp

IMANSHAH said...

ayu,

wah dah ada contest sndiri...nanti sy jenguk..la xdapt atas masalah yg xdpt dielakkan...nipun on9 via hp

IMANSHAH said...

rom

sorry hang dtg negeri aku, aku dah balik negeri org masa tu...ada masa aku jumpa hang

IMANSHAH said...

rozali

haha..kos nya tinggi ni...hampir 600 sebuah

IMANSHAH said...

kak wan

hehe...like teacher like stident lah...haahaa

gurau jerk

IMANSHAH said...

aim

haha, sekolah kau pun sama erk..bagus2

IMANSHAH said...

fadzillah

memang...cg yg penat bila sukan...hitam semuanya

IMANSHAH said...

Sinomosa

Zaman kita tak kreatif, cg2 pun tak suruh ab,, saya lagi taruk daun kelapa wat pintu gerbang

IMANSHAH said...

Zidel

haha 1st time ada org cakap macam istana takeshi

IMANSHAH said...

cg akim

haha sabau2, sampai masa tu postinglah..kan kena campak sarawak..best jugak tu

IMANSHAH said...

aiman

hasih tahun tu je kan yg menang..yg tahun2 lain black kalah..kahkah

IMANSHAH said...

Mr Ix

aku xpernah masuk umah hijau, sellaunya merah, merah dan merah

IMANSHAH said...

azana

terima kasih, lagi vote untuk hijau..merah ngan putih xde sapa minat

IMANSHAH said...

harol nizam


kahkah, samalah ngan aku...cuma aku guna daun kelapa..hehe

IMANSHAH said...

manje


sama lah kita,,cgpun merah gak

IMANSHAH said...

brutal solo

ada bran??5k je

IMANSHAH said...

Pn Kartini

haha glamer takpe, jgn gila glemer..kuikui

IMANSHAH said...

darkman

owh, kau peminat biru, biru kan berpadu

IMANSHAH said...

nunama

walaupun dirimu memilih biru, tapi masa sport daya, yg menang Black..huhu

yg ade kude itew

IMANSHAH said...

Emir..

dah kekdahnya kamu red, mestilah kamu suke red..buruk ar red..

IMANSHAH said...

A.F.A

thanks..

Adinda Amy Sensei said...

salam..

semua cantik2....kreatiflah dorang nih...hehe..




p/s: awat x letak link kat HAWA tuu...hehe..

IMANSHAH said...

Cik AMy

sorrie

masa renovate rumah, semua hilang link..then bila terlintas baru masuk..Amy pun lama hilang..sekarang juga saya letak..

Idalara said...

akak vote rumah hijau..
sebab akak suka kaler hijau
dan dulu pun akak rumah hijau
masa jd cikgu pun jadi cikgu rumah hijau..hehehe

IMANSHAH said...

kak Ida

hijau macam back to basic an..memang cantik..tapi pengadil sebulat suara pilih rumah hitam

Mohamad said...

Menarik juga kalau semua dah berpakat macam ini... ini idea baru bagi saya. Biasanya setiap hari sukan kami hanya kibarkan bendera warna rumah masing-masing...

IMANSHAH said...

Mohammad

Sekali sekala cubalah idea baru

hazlin said...

rumah merah memang selalu menang!

IMANSHAH said...

hazkin

merah gagah pekasa, sederap melangkah bersama, bak perwira bangsa

apezs shah said...

gilerhlaa cantik..;)

IMANSHAH said...

apezs

nak sewa ke??haha

ijatnuar87 said...

wahwahwah...memang menarik...arkitek2 muda wat kje,hehehehe...dulu masa skolah rendah tak de plak wat ginih...stat hias2 khemah ni masa kat skolah teknik jek...nak wat gak la entri pasal nih,heheheh...sronok...

IMANSHAH said...

@ijatnuar87

jay kau mana lama tak nampak weih??

HAFIZAL said...

wah kretif tu...masa aku sekolah dulu tak ada plak mcm nie...hehehe..mungkin sek kg tak ada bajet kot

Chempaka said...

yanglast tuh ingatkan umah hitam... rindunye nak hari sukan !!!

http://chempakaberbisik.blogspot.com/2011/07/rock-kapak-unggul-sepanjang-zaman.html

i'm a TEACHER said...

salam,boleh sewa x yg rumah hijau tu??cantik sgt....kalo ade btau yer... ni no contact sy 0136360353...ASAP...

A strange stranger said...

rumah rumah tu cantik semuanya,, amat kreatif,,,apa bahan binaannya ya,,, rasa nak praktik kan di sekolah la,,, polisterin ker semuanya atau kadboard

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget